Home Menu Contact Nieuws
Multicultureel genieten
LAGE PRIJZEN, GOED ETEN, MAAR (NOG) GEEN BIER BIJ MEZZE 27 OKT 2014, ESTHER WIENESE 'Mezze, multicultureel genieten,' staat er op de folders die kok Hatip Arslan (38) en steun en toeverlaat Suat Tas (50) uitreiken aan iedereen die langs het nieuwe Kralingse restaurant annex take away wandelt. Gezellig ziet het restaurant er nog niet uit, maar de twee mannen zijn de hartelijkheid zelve en binnen no time staat er een overheerlijke linzensoep en een bordje mezzes voor mijn neus. De van oorsprong Turks-Koerdische Hatip werkte in de horeca in Zuid-Oost Turkije toen een vriend hem tipte dat hij in Nederland veel meer kon verdienen. Hij waagde de sprong en werkte vervolgens elf jaar als kok in het Rotterdamse restaurant Dunya Lokanta achter het Centraal Station. HATIP DRUK MET KOKEN, SUAT GEEFT UITLEG Daar ontmoette hij welzijnswerker Suat, die in zijn vrije tijd meehielp in het restaurant. Ze werden goede vrienden en toen Arslan vorig jaar besloot om voor zichzelf te beginnen, leefde Suat vanzelfsprekend mee. Als Hatip nu druk is met koken in Mezze, geeft Suat – die beter Nederlands spreekt − uitleg over de gerechten en helpt hij met bedienen. Mezze huist in het voormalig pand van de Italiaanse traiteur La Vita è Bella (nu verderop in de straat). Daarna heeft er een paar zomermaanden een oesterbar in gezeten en sindsdien stond het leeg. Hatips oog viel op het pand, omdat de huur betaalbaar is en er nog geen ander mediterraans restaurant in de omgeving zit. Na een lange verbouwing opende zijn restaurant een maand geleden de deuren. En wat doe je dan? Nou, toevallig hadden de buren van café De Pui die dag een feestje. Dus maakte Hatip wat koude en warme mezzes en stukjes pizza en bracht die langs. En het werkte: later op de dag kwamen er allemaal mensen langs om eten af te halen. 'We moeten het vooral hebben van mondreclame over de prijs/kwaliteit en onze klantvriendelijkheid,' zegt Suat. Het restaurant is uitgerust met een enorme roestvrijstalen keuken en een kantineachtig uitserveergedeelte. Professioneel maar wel klinisch. De muren zijn nog kaal en de verlichting is aan de kille kant. TIJD VOOR EEN GEZELLIG PRAATJE Bijzonder is hoe de gastvrijheid van Hatip en Suat de zaak nu al kleurt. Ook rechtenstudent Arjen merkt dat. Hij eet vanavond als enige in het restaurant met plek voor twintig personen. 'Het voordeel is dat er tijd is voor een gezellig praatje. Ook over het eten is hij te spreken. Hij genoot eerst van de beyti kebab, gekruid lams/kalfsgehakt gerold in plat brood overgoten met tomatensaus en − in een apart bakje − yoghurtsaus (€ 11,70). En daarna van de baklava (€ 3,15). 'In geen jaren gegeten en erg lekker.' Over de entourage grapt hij: 'Toen ik hier langsfietste moest ik denken aan het restaurant in de tv-serie Seinfield waar nooit iemand eet terwijl het eten er heerlijk is. Ik dacht: als ik hier nou ga zitten, trekt dat mensen misschien over de streep.' Deze avond lukt dat helaas niet, maar gisteravond zat het helemaal vol, vertellen Hatip en Suat. Ze vertrouwen erop dat zodra de alcoholvergunning rond is er meer mensen zullen blijven eten. Nu loopt vooral de take away goed. 'Als mensen horen dat we nog geen bier of wijn bij het eten schenken, nemen ze het eten toch liever mee naar huis.' LEKKER, MAKKELIJK EN BETAALBAAR ETEN Mezze richt zich vooral op de studenten, werkenden, alleenstaanden en ouderen in de buurt. Mensen die lekker, makkelijk en betaalbaar willen eten. 'Ons eten is heel goed en onze prijzen zijn laag,' zegt Suat. En inderdaad zijn prijzen van € 2,25 voor een mezze tot € 13,95 voor een mixed grill van gekruid lams/kalfsgehakt, lamskotelet, kipspiesjes, kippendijen en kalfshaas met rijst en salade goed te doen. Hatip kan de prijzen laag houden omdat hij niet veel nodig heeft, zegt hij. Zolang hij zichzelf en zijn vrouw en hun tweeling van drie jaar maar kan bedruipen. Hij overweegt wel wat later op de dag open te gaan dan op de folder staat – vanaf 16.00 uur – omdat de meeste mensen pas komen voor hun avondmaal. Als de zaak gaat lopen gaat ie dan weer wat langer open. En volgend voorjaar maakt hij een terras voor de deur en verleidt hij zijn gasten met een mediterraanse lunch of diner in de zon, met wijn en Turkse muziek op de achtergrond. Op de foto boven: Hatip Arslan. Bron: http://www.debuikvan.nl/rotterdam/nieuws/890-lage-prijzen-goed-eten-maar-nog-geen- bier-bij-mezze
27-10-2014  Artikel over Mezze van debuikvan.nl
30-10-2015 Nieuwe menukaart en alcoholische dranken
Vanaf nu een nieuwe menukaart bij Mezze! Ook is het nu mogelijk om alcoholische dranken te bestellen. Klik op Menu om de kaart met gerechten en dranken te bekijken.
Nu ook catering bij Mezze! Voor vragen over catering-mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen
Catering
Nieuws